Obložené chlebíčky

Chlebíčky jsou večírková klasika. Nejlepší je na nich příprava, kdy se všichni sejdou u stolu, vybalí sýry, salámy a domácí pomazánky, nakrájejí pečivo a pustí se do obkládání…

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 10-15 chlebíčku (podle druhu)
Doba přípravy: Do 20 minut
Příprava

Ingredience

S PIKANTNÍM SALÁMEM

2–3 lžíce nasekané hladkolisté petrželky + celé lístky na ozdobení
250 g čerstvého smetanového sýra + sůl
200 g trvanlivého salámu paprikáš, nakrájeného na co nejtenčí plátky (pro zvýraznění je můžete nasucho opéct)
malá hrst zelených oliv, na plátky

S TUŇÁKOVÝM MÁSLEM

1 malá salátová okurka, na podélné plátky
120–150ml kvasného octa
10 lžic krupicového cukru
sůl a čerstvě mletý pepř
2–3 filátka ančoviček (sardelek)
1 lžička kaparů + na ozdobení
185g konzerva tuňáka v olivovém oleji
100 g másla, změklého

S PASTRAMI

100g zakysané smetany
1 lžíce smetanového křenu
1–2 lžičky hrubozrnné (kremžské) hořčice
1 lžíce nasekané pažitky + celá stébla na ozdobení
150 g hovězí šunky, na plátky
3 šalotky, nakrájené na plátky

S HRÁŠKEM A MÁTOU

200g ricotty
1 lžička nastrouhané citronové kůry
2 lžíce olivového oleje
sůl
200 g hrášku, mraženého
1 lžíce nasekané bazalky
1 lžíce nasekané máty
50 g parmazánu v celku

CAPRESE

250 g mozzarelly, na plátky
2–3 lžíce bazalkového pesta
250 g cherry rajčátek, na plátky
olivový olej a mletý pepř na dokončení

Příprava jídla

DOBRÝ ZÁKLAD

VEKA je chlebíčková klasika, ovšem chuť není žádná sláva. Prospěje jí opečení, klidně jen nasucho na pánvi.
BAGETA má podstatně lepší střídku i chuť, navíc se prodává i v celozrnné verzi. Nebojte se na chlebíčky použít i jiné pečivo: chléb venezia, ciabattu…
NA KRÁJENÍ PEČIVA si pořiďte vroubkovaný nůž, ať už krájíte rovně, nebo šikmo. Jeden plátek jako druhý si můžete nakrájet na kráječích skoro v každém supermarketu

S pikantním salámem

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ NA CCA 15 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ

1 Petrželku promíchejte se sýrem a osolte. Natřete na plátky pečiva, obložte salámem a ozdobte olivami a petrželkou.

S tuňákovým máslem

PŘÍPRAVA 15 MINUT + ODLEŽENÍ ■ NA CCA 15 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ

1 Plátky okurky dejte do zavařovací sklenice. Ocet svařte s cukrem, aby se cukr rozpustil, a přidejte 2 lžičky soli. Směsí zalijte okurky, uzavřete a nechte den odležet.

2 Ančovičky a kapary nasekejte nadrobno a vyšlehejte či rozmixujte je s tuňákem a máslem. Dochuťte solí a pepřem.

3 Pomazánku natřete na pečivo a ozdobte naloženou okurkou a kapary.

S pastrami

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ NA CCA 12 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ

1 Zakysanou smetanu promíchejte s křenem, hořčicí a pažitkou a směsí potřete plátky pečiva. Navrch naaranžujte plátky hovězí šunky a ozdobte kolečky šalotky a stébly pažitky.

S hráškem a mátou

PŘÍPRAVA 15 MINUT ■ NA CCA 12 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ

1 Ricottu prošlehejte s citronovou kůrou a lžící olivového oleje. Dochuťte solí a natřete na pečivo. Hrášek zalijte vroucí vodou a nechte povolit, slijte a rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Přidejte nasekané bylinky a olivový olej, promíchejte a naneste na ricottu. Štědře posypte hoblinami parmazánu.

Caprese

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ NA CCA 10 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ

1 Plátky pečiva opečte nasucho na pánvi nebo v toustovači. Každý plátek potřete pestem a ozdobně obložte plátky mozzarelly a rajčat. Ozdobte pestem, opepřete a zakápněte olivovým olejem.

Zdroj: apetitonline.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře