Obrácený banánový koláč

Karamelizované banány s oříšky, křehké těsto a oříškový krém? Zkuste tuhle dokonalou kombinaci a uvidíte, že se po koláči jen zapráší.

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST střední

Ingredience pro: 1 forma o rozměrech 24 × 24 cm

Na těsto

100 g hladké mouky
100 g špaldové mouky
2 žloutky
100 g másla
50 g cukru moučka

Na dohotovení

50 g lískooříškového čokoládového krému
3 banány
150 g třtinového cukru
100 g másla
1 hrst nasekaných vlašských ořechů

Postup

Krok 1: Do mísy prosijte obě mouky, přidejte moučkový cukr, pokrájené změklé máslo a žloutky. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do folie a nechte chvilku odpočinout v chladu.

Krok 2: Banány oloupejte, podélně překrojte a seřízněte na poloviny. Ve větší pánvi nechte rozpustit cukr, přidejte do něj máslo, a když se směs spojí, přidejte banány a oříšky. Míchejte, aby se ovoce obalilo. Poté směs přesuňte do formy a zarovnejte tak, aby se banány nepřekrývaly.

Krok 3: Těsto vyválejte na velikost o něco větší, než je forma. Potřete ho lískooříškovým krémem a potřenou stranou ho opatrně přeneste na karamelovou směs. Okraje těsta zahněte dovnitř. Navrchu ho na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára.

Krok 4: Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte půl hodiny. Po upečení ho nechte trochu vychladnout a překlopte na podnos.

Tip: Vychladlý koláč můžete podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny, šlehačky nebo mascarpone.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře