Obrácený hruškový koláč s karamelem a pistáciemi

Koláč, který dostane každého! Proto také nesmí chybět na žádném redakčním ve

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 30 minut
Pečení 0:30

Ingredience

1/2 hrnku třtinového cukru
2 lžíce medu (nemusí být, přidejte o to víc cukru)
50 g másla, změklého
4 pevné hrušky, napůl, zbavené jádřince
50 g vyloupaných pistácií, nasekaných

NA TĚSTO

1 vejce
100 g másla, změklého
100 g třtinového cukru
150 g hladké mouky
50 g kakaa holandského typu
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžíce koření mixed spice či perníkového
150–200 ml mléka

Příprava jídla

1 Nejdříve připravte karamelový základ. V pánvi nechte opatrně rozpustit cukr, poté přidejte med (nebo jej vynechte a přisypte víc cukru) a máslo a důkladně promíchejte. Když je směs hladká, stáhněte z plotny a vlijte do pekáčku o rozměrech 25×35 cm. Rozetřete po celé ploše dna.

2 Hrušky položte řeznou stranou dolů na připravený karamel. Mezery mezi hruškami vyplňte nasekanými pistáciemi.

3 Troubu rozehřejte na 180°C. Vejce, máslo a cukr ušlehejte do světlé pěny a do té pak po částech zašlehejte prosátou mouku s kakaem, práškem do pečiva, sodou a kořením a 150 ml mléka. Kdyby se vám těsto zdálo příliš tuhé, přilijte ještě zbylé mléko. Těsto pak přesuňte do formy a dejte péct na cca 30 minut.

4 Upečený koláč nechte 10–15 minut odpočinout a poté jej vyklopte na větší tác nebo plech vyložený pečicím papírem. Karamel, který zbude na dně pekáčku, vyškrábejte stěrkou a polijte či potřete jím povrch koláče.

NĚCO NAVÍC

Přípravu karamelového základu si můžete usnadnit tak, že všechny suroviny dáte rovnou do pekáčku, který vložíte do rozehřívající se trouby. Musíte ovšem dávat pozor, aby se směs nepřipálila. Měla by být světlá, úplně zkaramelizuje až při pečení koláče.

Zdroj: apetitonline.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře