Obrácený koláč se švestkami

Seznam surovin

švestky 800 gramů (tvrdší, vypeckované a rozpůlené)
křehké těsto 500 gramů (hotové)
marcipán 100 gramů
mandle 40 gramů (mleté)
cukr hnědý 25 gramů (krupice)
máslo 25 gramů
mouka (na vál)

Postup přípravy

Do kulaté dortové formy o průměru 28 cm vložíme máslo a necháme ho na plotýnce rozpustit. Přidáme cukr a 1 lžíci vody a ještě několik minut za stálého míchání povaříme, dokud směs nezíská lehce nahnědlý nádech. Pak formu odstavíme z ohně.

Marcipán nasekáme na tolik kousků, kolik máme půlek švestek a každý vložíme do každé půlky do důlku po pecce. Na každou švestku nasypeme trochu mletých mandlí a švestky rozložíme na dno připravené formy (náplní dolů).

Křehké těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát o průměru asi o 3 cm větším, než je průměr dortové formy. Těsto vložíme do připravené formy a jemně přitiskneme na švestky a spodní část formy.

oláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 30 – 35 minut, dokud se těsto nezvedne a není křupavé a dozlatova upečené.

Koláč necháme 10 minut vychladnout ve formě, pak ho přiklopíme velkým mělkým talířem tak, aby okraje talíře přesahovaly formu, a koláč opatrně vyklopíme na talíř, takže nyní jsou švestky nahoře a těsto dole.

Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře