Obrácený rebarborovo-zázvorový koláč

Pevná struktura stonků rebarbory nabádá popustit uzdu fantazii a začít tvořit geometrické vzory!

Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 30 minut 
Pečení 1:00

Ingredience

1 lžíce hnědého cukru
400 g rebarbory, šikmo nakrájené na 4cm kousky
300 g hladké mouky, prosáté
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička mletého zázvoru
200 g jemného světlého třtinového cukru, prosátého
200 g másla, rozpuštěného + navíc na vymazání formy
50 g zlatého sirupu
100 g bílé čokolády, nasekané nadrobno
cca 4cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nastrouhaný najemno
2 velká vejce
200 ml plnotučného mléka
ušlehaná smetana k podávání

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Dno a boky dortové formy o průměru 23 cm vymažte máslem a boky vyložte pečicím papírem. Dno pak rovnoměrně posypte lžící hnědého cukru.

2 Nakrájenou rebarboru vyskládejte na dno formy do geometrického vzoru jako na obrázku tak, aby zakryla celé dno. Upěchujte a snažte se pečlivě vyplnit všechny skulinky, aby vám pod rebarboru později nenateklo těsto.

3 V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, mletý zázvor a jemný světlý třtinový cukr. Dejte stranou. V další míse smíchejte rozpuštěné máslo, zlatý sirup, kousky bílé čokolády a čerstvý zázvor a promíchejte.

4 Vejce ušlehejte spolu s mlékem ručním mixérem do nadýchané konzistence a pak zlehka vmíchejte do máslové směsi.

5 Potom postupně po dávkách zapracovávejte moučnou směs do tekuté směsi a umíchejte hladké těsto. To nalijte do připravené formy přes rebarboru a pečte 1 hodinu, nebo dokud špejle po zapíchnutí do středu těsta nevyjde suchá.

6 Potom vyndejte z trouby a nechte 10 minut chladnout ve formě. Pak přiklopte servíro- vacím talířem, otočte vzhůru nohama a vyklopte. Nechte úplně vychladnout. Krájejte na řezy a podávejte s kopečkem šlehačky.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře