Sladké a voňavé pohlazení – to je přesně to, co potřebujete v horkých letních dnech. Pokud chcete, přidejte do granity během vaření hrst čerstvé máty a vyjměte ji těsně před tím, než šťávu přelijete společně s nakrájenou okurkou do mixéru.
Suroviny
voda 250 ml
cukr krupice 150 g
limety 3 ks
salátová okurka 1 ks (370 g)
plátky limetky na ozdobu 4-6 ks
Postup
1
V hrnci rozmíchejte ve vodě cukr a zahřívejte ho za občasného míchání na středním stupni. Mezitím omyjte jednu limetu, osušte ji a najemno nastrouhejte do cukrového rozvaru kůru. Zahřívejte, až se cukr rozpustí. Zvyšte teplotu a nechte přejít varem.
2
Ze všech limet vymačkejte šťávu, měli byste získat 125 ml. Vmíchejte ji do cukrového rozvaru a nechte ho zchladnout.
3
Mezitím oloupejte okurku, podélně ji rozřízněte a lžičkou vydlabejte semínka. Dužinu nakrájejte na kostičky a vložte je do mixéru. Přidejte vychlazenou šťávu a rozmixujte na hladké pyré.
4
Vlijte ho na mělký kovový plech, vložte do mrazáku a každých 30 minut směs promíchejte, až bude napůl zmrazená. Trvá to zhruba 3 hodiny. Zakryjte a uložte do mrazáku na 8–24 hodin.
5
Před podáváním vytáhněte plech s granitou a naškrábejte ji pomocí vidličky. Jemné krystalky ledu nabírejte lžící na zmrzlinu a rozdělte do sklenic. Ozdobte plátkem limety.
Zdroj: fresh.iprima.cz