Opečené škubánky s mákem

Opečené škubánky s mákem

Příprava škubánků má svoje kouzlo a rády při ní asistují i děti. Píchání vařečky do horkých brambor nebo mletí máku zvládnou i ti nejmenší. Věděli jste, že své jméno má tahle tradiční pochoutka podle toho, že se kousky těsta škubou z hrnce?

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 25 minut
NÁROČNOST nízká

Na škubánky

500 g brambor
150 g hrubé mouky
sůl
3 lžíce sádla

K podávání

3 lžíce mletého máku
3 lžíce moučkového cukru
70 g rozpuštěného másla

Postup

Krok 1: Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte doměkka, trvá to asi 15 minut.

Krok 2: Pak vodu slijte tak, aby v hrnci zůstala zhruba do poloviny výšky brambor, a zasypejte moukou. Druhým koncem vařečky do hmoty udělejte několik děr, aby mouka lépe propadla a pára mohla odcházet, a nechte chvíli společně provařit.

Krok 3: Nakonec vařečkou vymíchejte hladké těsto a lehce ho osolte. Solí se až úplně nakonec, aby nevodnatělo.

Krok 4: V pánvi rozehřejte kousek sádla. Z těsta lžící odebírejte kousky a osmahněte je na sádle ze všech stran dozlatova.

Krok 5: Mezitím smíchejte čerstvě namletý mák s cukrem a rozpusťte máslo. Hotové opečené škubánky podávejte s mákem a podle chuti i přelité máslem.

image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře