Ořechový dort s čokoládou, oříšky a nugátovým krémem

Supervláčné a superčokoládové těsto připomínající brownies spolu s čokoládovo-oříškovým krémem je poměrně dekadentní kombinace, ale kdy jindy než teď si dopřát trochu sladké vzpruhy? Dort ale vůbec není přeslazený a jak si v redakci stále opakujeme, kakao je plné antioxidantů a ořechy zase bílkovin, zdravých tuků, vitaminů a minerálů. Prostě spokojenost na všech frontách!

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 20 minut
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 18 cm průměr formy

Na těsto

125 g lískových oříšků
200 g másla
200 g hořké čokolády
60 g holandského kakaa
6 vajec
200 g hnědého přírodního cukru
150 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
1 lžička vanilkového extraktu

Na polevu (nebo použijte Nutellu)

125 g lískových oříšků
50 g másla
200 g mléčné čokolády
100 ml smetany ke šlehání 30%

Postup

Krok 1: Krém potřebuje chvíli na zatuhnutí, korpus zase na vychladnutí, takže s dortem začněte několik hodin nebo i den před plánovaným podáváním. Oříšky klidně kupte už mleté, ale opražení jim dodá lepší chuť. Stejně tak můžete krém úplně vynechat a dort natřít kupovaným lískooříškovým krémem, skvělá je i domácí nutella, ale můžete dát i kupovanou.

Krok 2: Všechny ořechy nasucho na pánvi nebo v troubě opražte, až začnou vonět a praskat jim slupky. Poté je v utěrce pořádně promněte, abyste se zbavili slupiček (není ale na škodu, když některé zůstanou), a po částech je rozmixujte dohladka. Mezitím rozpusťte máslo s čokoládou a nechte trochu zchladnout.

Krok 3: Mezitím v míse 5 minut elektrickým šlehačem šlehejte vejce s cukrem, přidejte vanilku a postupně i rozpuštěnou čokoládu.

Krok 4: Vmíchejte sůl, prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem a nakonec polovinu ořechů (tedy 125 gramů). Rozdělte do tří 18 cm máslem vymazaných a hrubou moukou vysypaných forem a pečte asi 20 minut při 180 °C – těsto musí být ještě trochu měkké, aby zůstalo vláčné jako u brownies. Pokud nemáte malé formy, dejte 1 až 2 větší a korpus poté prokrojte.

Krok 5: Teď se pusťte do krému: mléčnou čokoládu rozpusťte s máslem a smetanou a smíchejte se zbytkem (125 gramů) mletých ořechů. Čím jemněji je namelete, tím hladší bude krém. Nechte několik hodin v chladu zatuhnout.

Krok 6: Každý korpus potřete třetinou těsta a vyskládejte na sebe. Mám ráda ledabylý rustikální vzhled, ale klidně částí krému dort potřete a celý povrch uhlaďte. Přidat můžete i výraznější džem (rybízový, malinový, meruňkový). Ozdobte sekanými ořechy, hoblinkami čokolády nebo třeba květinami.

Krok 7: Dort nechte ještě chvíli v chladu rozležet a poté krájejte ostrým nožem ohřátým horkou vodou.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře