Ořechový mrkvový chlebíček ze špaldové mouky

Máte rádi vláčné koláče, ale zároveň se snažíte při pečení používat zdravější suroviny? Propašujte do těsta strouhanou mrkev a pochutnejte si na jednoduchém špaldovém chlebíčku s ořechy a voňavým kořením. Díky mrkvi je parádně šťavnatý!

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 40 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 1 chlebíček

Suché ingredience

2 hrnky celozrnné špaldové mouky
1.5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
1.5 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 špetka mletého muškátového oříšku
1/4 lžičky mletého hřebíčku

Ostatní ingredience (rozinky můžete vynechat)

3/4 hrnku slunečnicového oleje
3 vejce
2/3 hrnku hnědého cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 hrnky mrkve
1/2 hrnku vlašských ořechů
1 hrst rozinek namočených v rumu

Na polevu (pro poctivější verzi přidejte 100 g másla)

200 g sýru žervé
1 vanilkový cukr
4 lžíce moučkového cukru

Postup

Krok 1: Smíchejte všechny sypké ingredience. Mrkev (3 až 4 střední kusy) oloupejte a nastrouhejte v robotu nebo na struhadle.

Krok 2: Olej prošlehejte s vejci, cukrem a vanilkou, přidejte suché ingredience a postupně zapracujte i mrkev, nahrubo nasekané ořechy a rozinky nasáklé v rumu (pokud jste je nestihli předem namočit, stačí je krátce na plotně či v mikrovlnce zahřát).

Krok 3: Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 °C 30 až 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Vyklopte a nechte vychladnout.

Krok 4: Žervé prošlehejte s vanilkovým a moučkovým cukrem dle chuti a natřete na chlebíček. Dozdobte ořechy a podávejte.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře