Kuchyně: česká
Obtížnost přípravy: Střední
Porce: 4
Seznam surovin
cukr krupice 60 gramů
med 60 gramů
nové koření 4 kuličky
hřebíček 6 kusů
skořice 1 špetka
voda 150 mililitrů
vodka 25 mililitrů
citron 1 plátek
Postup přípravy
1. V kastrůlku nechte zkaramelizovat cukr za stálého míchání na světlý odstín. Přidejte med a koření, zalijte vodou, přidejte plátek citronu a mírně povařte.
2. Pak odstavte, vyndejte citron, přilijte vodku a znovu zahřívejte. Tekutinu nechte dojít až skoro k varu, ale nevařte ji.
3. Vařonku přeceďte do sklenic nebo šálků a ihned podávejte. Někde je zvykem přidat do tohoto oblíbeného svátečního nápoje i lžičku kvalitního másla, nebo dokonce vepřového sádla.
Zdroj: igurmet.cz