Ostrokyselá čínská polévka

Ingredience pro: 10 porcí

Budete potřebovat

3 kuřecí stehna
1 hrst jidášových uch
2 mrkve
100 g červené papriky
3 žampiony
10 cm pórku
100 g nakládaných bambusových výhonků
8 lžic sójové omáčky
4 lžíce rýžového octa
1 lžička chilli pasty
2 lžíce cukru
1 lžíce soli
1 vejce
2 lžíce solamylu
zelená nať na ozdobu

Postup

Krok 1: Do velkého hrnce vlijte asi 4 litry studené vody, přidejte omyté kuřecí maso i s kůží a přiveďte k varu. Posbírejte pěnu, ztlumte plamen a pomalu vařte přibližně 45 až 50 minut. (K masu můžete přidat i kuřecí nebo krůtí žaludky, kachní kosti nebo pár drůbežích křídel. V tomhle případě nic nezkazíte ani bujonovou kostkou). Sušené houby namočte do vařící vody a nechte stát alespoň 30 minut.

Krok 2: Zatímco se vaří maso, nakrájejte všechnu zeleninu a žampiony na opravdu drobné kostičky (použijte jednu velkou nebo dvě menší mrkve a asi polovinu větší červené papriky). Namočené houby sceďte a také je nakrájejte na malé kousky.

Krok 3: Asi po 50 minutách vylovte maso, do vývaru přisypte pokrájenou zeleninu a ochuťte – přidejte sójovou omáčku, rýžový ocet, cukr a chilli pastu, zamíchejte, ochutnejte a dosolte. Z masa odstraňte kůži, oberte ho od kostí a rozdělte na tenká vlákna. Čisté maso vraťte do polévky. Vařte asi 20 minut, až zelenina změkne, ale je pořád mírně křupavá.

Krok 4: V malé misce rozmíchejte v opravdu studené vodě škrob. Za stálého míchání vlijte do vroucí polévky a povařte asi 10 minut.

Krok 5: Na závěr dobře rozmíchejte v misce vejce a tenkým pramínkem vlijte do vařící polévky (v polévce se musí tvořit bublinky – díky nim se z vajíčka vytvoří správné „obláčky“).

Krok 6: Polévku podávejte horkou, posypanou zelenou natí.

Tip:

Spolu se zeleninou přidejte do polévky na kostky nakrájené tofu.

Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 1 hodina 30 minut
Náročnost nízká
Zdroj: prozeny.cz
image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře