Ostružinový glögg

Glögg je skandinávský svařák. Tradičně se podává s mandlemi a rozinkami, s lesními plody nám ale chutná nejlépe

Ingredience

hrst neloupaných mandlí
300 g mražených ostružin (nebo lesních borůvek)
80 g medu
1 svitek skořice, na větší kusy
3 hvězdičky badyánu
4 tobolky kardamomu, podrcené
4 hřebíčky
kůra z 1/2 pomeranče a kůra z 1/2 citronu, na široké proužky + pár proužků pomerančové kůry na ozdobu
500 ml červeného vína
cca 40 ml tmavého třtinového rumu, koňaku nebo brandy (či podle chuti)
hrst rozinek, propláchnutých

Příprava jídla

1 Mandle zalijte horkou vodou a po chvíli z nich sloupněte tenkou slupku.

2 Ostružiny vložte do rendlíku spolu s 300 ml vody, přikryjte pokličkou, zahřejte k varu a pak na mírném plameni vařte 10 minut. Přidejte med a rozmixujte, následně propasírujte přes sítko. Propasírovanou šťávu vraťte zpátky do hrnce. Přidejte koření a citrusovou kůru, zahřejte opět téměř k varu, pak vypněte a nechte 30 minut pod pokličkou, aby tekutina natáhla vůni koření.

3 Potom přilijte víno a opět zahřejte, ale jen tak, aby se víno ohřálo, ale nevařilo.

4 Přelijte přes sítko, které zachytí koření a dochuťte zvoleným tvrdým alkoholem. Do sklenic rozdělte mandle, rozinky a pomerančovou kůru, zalijte připraveným glöggem a podávejte.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ odležení
Vaření 0:10
Zdroj: apetitonline.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře