Ovocné želé

Až vás budou děti prosit o gumové medvídky, zkuste připravit své vlastní želé z čerstvě nasbíraných malin a domácího meruňkového džemu. Želé můžete dát jakýkoli tvar. Jakmile je směs hotová, nalijte ji do zvolené formy, která může mít tvar polokoule, medvídků nebo srdce…

Suroviny (200 ks porcí)

cukr krupice 550 g + na obalení
pektin 15 g
kyselina citronová 15 g
ovocné pyré 300 g
meruňkový nebo malinový džem 75 g
šťáva z 1 citronu
semínka z 1 vanilkového lusku
glukózový sirup 75 g

Postup

Vyložte dno pečicího plechu o rozměrech 34 × 24 × 3,5 cm papírem na pečení.

Dejte 50 g cukru krupice do mísy. Přimíchejte pektin a kyselinu citronovou.

V rendlíku přiveďte k varu ovocné pyré, džem, citronovou šťávu a vanilková semínka. Vmíchejte směs s pektinem a přiveďte zpátky k varu. Odstraňte z plamene a dejte stranou.

Dejte zbylých 500 g cukru krupice do hrnce se zesíleným dnem. Přilijte sirup a 80 ml vody a přiveďte k varu. Pokračujte ve vaření, dokud směs na cukrářském teploměru nedosáhne 121 °C.

Přidejte směs s pyré a šlehejte, aby se všechny ingredience dobře spojily. Pokračujte ve vaření, dokud teplota nedosáhne 108 °C, potom nalijte na plech vyložený papírem na pečení.

Nechejte při pokojové teplotě tuhnout 5 hodin.

Když ztuhne, nakrájejte do požadovaných tvarů – my krájíme do kostek o velikosti 2 x 2 cm. Potom želé obalte v cukru.

Želé vydrží v neprodyšné nádobě při pokojové teplotě až 2 týdny.

200 ks porcí
nad 2 hodiny
Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře