Ovocný koláč na plech s tvarohem z kynutého těsta

Koláče na plech patří mezi nejoblíbenější. Jsou rychlé, jednoduché a většinou zmizí dříve, než vychladnou. Zkuste tohle super jednoduché kynuté těsto, na něž patří pořádná vrstva tvarohu a ovoce: v našem případě domácí hruškovo-jablečný kompot. Dáte si?

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 40 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 1 plech

Na těsto

250 g hladké mouky
120 ml mléka
12 g droždí
50 g rozpuštěného másla
50 g cukru krupice
2 lžíce tuzemského rumu
sůl
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání

Na náplň

400 g měkkého tvarohu
2 lžíce moučkového cukru
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
400 g kompotovaného ovoce

Postup

Krok 1: Mouku prosejte do mísy, doprostřed udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí. Zalijte trochou vlažného mléka, promíchejte s troškou mouky, až v důlku vznikne řídké těstíčko, a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.

Krok 2: Přidejte rozpuštěné máslo, cukr, trochu soli a tuzemák, podlijte zbylým vlažným mlékem a zadělejte (ručně nebo v robotu s hnětacím hákem při nízkých otáčkách) hladké jemné těsto. Překryjte čistou utěrkou a nechte asi hodinu kynout.

Krok 3: Troubu zapněte na 180 °C. Plech o klasických rozměrech asi 30×40 cm vymažte tukem a vysypte moukou. Rozprostřete těsto na celý plech, pokud chcete, tak si ho kousek nechte na mřížku.

Krok 4: Tvaroh rozmíchejte s cukrem, vejcem a vanilkou dohladka. Pak ho rovnoměrně rozetřete po celé ploše těsta.

Krok 5: V našem případě jsme použili hruškovo-jablečný kompot se skořicí a badyánem, použít ale můžete jakékoliv oblíbené ovoce, ať už z kompotu nebo třeba rozmrazené jahody či ostružiny. Kompot slijte a ovoce nechte okapat. Odložené těsto podle potřeby ještě trochu zahustěte hladkou moukou, rozválejte a nakrájejte na proužky.

Krok 6: Ovoce skládejte na tvarohovou náplň. Mřížkou můžete koláč rozdělit a ovoce dávat vedle, můžete ji položit i na ovoce a koláč může do trouby. Pečte asi 40 minut dozlatova.

0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře