Páje s kuřetem a houbami

Křehké těsto, vypečená kůrka a lahodná náplň – lahodné slané páje je nejlepší odpovědí na zkracující se dny a stále chladnější počasí.

Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 3–4 páje podle velikosti forem
Doba přípravy: Do 20 minut 
+ namočení hub + vaření 15 minut
Pečení 0:25

Ingredience

poloviční dávka základního těsta
sádlo na vymazání formy
1 rozšlehané vejce na potření

NA NÁPLŇ

50 g sušených hřibovitých hub
1 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
2 kuřecí prsní řízky, nakrájené na kousky o velikosti 2 cm
1 lžíce másla
1 větší cibule, nakrájená nadrobno
250 g žampionů, na plátky (pár hezkých plátků schovejte na ozdobu nahoru)
pár snítek tymiánu, lístky odrhnuté
2 stroužky česneku, podrcené
2 lžíce hladké mouky
100 ml bílého vína
2 lžíce nasekané pažitky
150 g zakysané smetany

Příprava jídla

1 Sušené houby namočte do 200 ml horké vody a nechte 30 minut nasáknout.

2 V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm osolené a opepřené kuřecí maso dozlatova. Kuře vyjměte a dejte stranou. Do uvolněné pánve přidejte máslo a opékejte na něm pozvolna cibuli, až začne zlátnout. Přidejte žampiony, lístky tymiánu, nadrcený česnek a opékejte asi 10 minut. Pak vraťte do pánve kuře, přidejte mouku, víno, lesní houby i s tekutinou a provařte, až se tekutina téměř vypaří. Nakonec vmíchejte nasekanou pažitku a zakysanou smetanu. Nechte vychladnout.

3 Připravte těsto a předehřejte troubu na 180°C. Tři čtvrtiny těsta rozválejte, vyložte jím formy vymazané sádlem a naplňte připravenou směsí. Rozválejte zbytek těsta, udělejte z něj pokličky a spojte je s okrajem těsta ve formě. Vytvarujte ozdobný okraj. Potřete vejcem, nahoru dejte pěkný plátek žampionu a udělejte zářezy nožem, aby měla kudy unikat pára. Vložte do trouby a pečte cca 25 minut dozlatova.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře