Pampeliškový sirup s pomerančem

Ne nadarmo se pampeliška označuje také jako smetanka lékařská – svými léčivými účinky je tato bylinka pověstná. Jak si z ní to dobré uchovat i na další měsíce? Vyrobte si výtečný léčivý sirup.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 1 láhev

Budete potřebovat
200 g pampeliškových květů
1 l vody
50 g cukru krupice
100 ml citronové šťávy
100 ml pomerančové šťávy

Postup

Krok 1: Pampelišky sbírejte nejlépe ráno a co nejdále od silnice. Rozhodně je neoplachujte, spláchli byste to nejdůležitější! Na výrobu použijte pouze žluté části bez zelených lůžek: lístky otrhejte rukou nebo si pomozte nůžkami.

Krok 2: Okvětní lístky pampelišek zalijte vodou a pod pokličkou hodinu povařte na mírném ohni. Nálev i s květy nechte do druhého dne v chladu odstát.

Krok 3: Druhý den chladnou tekutinu přeceďte přes čistou utěrku, květy přitom pořádně vymačkejte. Do přecezeného výluhu přisypte cukr a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Přidejte čerstvě vymačkanou citronovou a pomerančovou šťávu, promíchejte, nalijte do lahvičky a skladujte v chladničce.

Krok 4: Šikovné je sirup rovnou zamrazit: použít můžete tvořítka na nanuky či na led. Zmrzlé kostky pak lze před podáváním rozdrtit tyčovým mixérem a snadno tak vytvořit osvěžující sorbet. Skvělý je také dolitý šumivým vínem!

Tip: Sirup můžete pro delší trvanlivost i sterilovat: lahvičku přidejte do myčky na nádobí puštěné na nejvyšší stupeň, tato teplota stačí, aby se víčko zatáhlo. S květy můžete povařit i mátu, meduňku a další oblíbené bylinky.
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře