Pan bagnat – obložená bageta ve francouzském stylu

Svěží a šťavnatá bageta je tak sytá, že bez problémů zastoupí plnohodnotný oběd do práce a zároveň tak atraktivní, že s ní (v doprovodu chlazeného růžového vína) určitě okouzlíte protějšek na romantickém pikniku. Vyberte ty nejlepší dostupné suroviny a pak už jenom krájejte a skládejte – úspěch je zaručený!

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 10 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 1 bageta

Budete potřebovat

2 vejce
1 bageta
1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
10 černých oliv
4 ančovičky
1 červená cibule
2 rajčata
1 čtvrtka červené papriky
1 hrst čerstvé rukoly
2 snítky čerstvé bazalky
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce červeného vinného octa

Postup

Krok 1: Uvařte vejce natvrdo (dokonalá budou, když je před vařením necháte dojít pokojové teploty, vložíte do studené vody a od začátku varu povaříte 9 minut), oloupejte je a nakrájejte na kolečka. Tuňáka sceďte a nechte okapat.

Krok 2: Oloupanou cibuli nakrájejte na tenká kolečka. Na kolečka nakrájejte také perfektně zralé rajče (nebo dvě menší), kousek papriky nakrájejte na slabší proužky. Nechte okapat olivy a ančovičky a nakrájejte je na menší kousky.

Krok 3: Středně velkou bagetu podélně rozpulte a z obou polovin odstraňte část střídky (můžete ji usušit a použít třeba do klasického italského salátu Panzanella). Obě poloviny zakápněte olivovým olejem a začněte vrstvit náplň.

Krok 4: Dospod dejte pár lístků rukoly a kolečka cibule, rozložte tuňáka a olivy, přidejte vejce a ančovičky, pár proužků papriky a kolečka rajčat. Po celé ploše pokapejte červeným vinným octem a na závěr rozložte čerstvou a voňavou bazalku.

Krok 5: Bagetu přiklopte, pevně zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet alespoň dvě hodiny, ale klidně i druhého dne. Můžete ji i zatížit, získá tak kompaktní tvar a chutě se opravdu krásně prolnou.

Krok 6: Podávejte nakrájené na špalíčky, nejlépe v přírodě.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře