Panenky s javorovým sirupem

Křehká a šťavnatá vepřová panenka v delikátní karamelizované omáčce

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 20 minut 
Vaření 0:25

Ingredience

4 malé červené řepy, pokrájené na ,sirky‘
1 lžíce přírodního cukru
20 g másla
3 vepřové panenky
3 lžíce bílého portského vína
2 lžíce javorového sirupu
1 lžička mletého zázvoru
50 g drcených lískových oříšků
mořská sůl a hrubě mletý černý pepř

Příprava jídla

Kousky řepy a dvě lžíce vody vařte na mírném plameni asi pět minut. Přidejte cukr, 10 g másla a povařte dalších pět minut, až bude řepa měkká.

Zbylé máslo rozehřejte na pánvi. Na vyšším plameni opečte panenky ze všech stran dohněda; občas maso otočte. Osolte, přilijte portské i javorový sirup a povařte asi dvacet minut, dokud omáčka nezkaramelizuje. Občas panenky potírejte.

Maso nakrájejte na řezy. Do řepy vmíchejte zázvor, osolte a opepřete, posypte drcenými oříšky a podávejte.

TIP
Nemáte-li křehkou mladou červenou řepu, můžete použít i řapíky rebarbory; trochu jinou chuť zajistí křehký řapíkatý celer. Konzervovanou řepu jen sceďte, jemně nakrájejte a prohřejte s cukrem na másle. Místo oříšků se uplatní i mandle nebo lahodná piniová jadérka.
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře