Panna cotta s třešňovou omáčkou

A je to tady: konec školního roku a s ním i dozrávající třešně! Až se přejíte těch čerstvých a zavaříte kompoty na zimu, pusťte se do téhle panna cotty. Není náhoda, že levandule je v plném květu právě v době zralých třešní.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 15 minut
NÁROČNOST střední

Na panna cottu

500 ml smetany ke šlehání
3 plátky želatiny
2 lžíce cukru krupice
1 špetka mleté vanilky
1 lžička levandulových květů

Třešňová omáčka

3 hrsti čerstvých třešní
3 lžíce cukru krupice
50 ml portského vína
šťáva z půlky citronu

Postup

Krok 1: Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Mezitím smetanu nalijte do kastrolku a začněte zahřívat.

Krok 2: Do smetany přidejte cukr, vanilku a levanduli a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Smetana ale nesmí přejít varem!

Krok 3: Plátky želatiny vyndejte z vody a vmíchejte je do horké smetany. Tu pak rozdělte do skleniček. Nechte přes noc ztuhnout v lednici.

Krok 4: Před podáváním se pusťte do omáčky. Třešně omyjte, rozpulte a vypeckujte.

Krok 5: Připravené třešně dejte do pánve a zasypte cukrem. Ten nechte lehce zkaramelizovat a podlijte portským vínem. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu.

Krok 6: Nechte podusit, dokud třešně nejsou měkké. Podle výchozí sladkosti třešní můžete ještě trochu dosladit, případně dokyselit citronovou šťávou. Pokud je omáčka příliš hustá (opět záleží, kolik šťávy třešně pustí), přidejte trochu vody.

Krok 7: Omáčku nechte trochu zchladnout a rozdělte ji na panna cottu. Můžete dozdobit mátou a levandulí.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře