Pikantní a voňavý česnekový bůček vypadá jako jídlo „pro pořádné chlapy“. Věřte ale, že bude mít úspěch, i když ho přinesete na dámskou sešlost. Vyberte kus s vysokým podílem libového masa, použijte silný český česnek a nechte ho řádně uležet. Se sklenicí piva je to opravdová lahůdka.
Ingredience pro: 1 kilogram
Budete potřebovat
1000 g vepřového bůčku
5 stroužků česneku
2 listy bobkového listu
5 kuliček celého nového koření
8 kuliček celého černého pepře
2 lžičky soli
Na marinádu
50 ml oleje
5 stroužků česneku
2 lžičky mleté sladké papriky
1 lžička mleté pálivé papriky
1 špetka pepře
K podávání
1 bochník chleba
400 g nakládaných okurek
5 nakládaných feferonek
4 lžíce hořčice
Postup
Krok 1: Dejte vařit vodu. Do hrnce vhoďte pět celých oloupaných stroužků česneku, bobkové listy, celý pepř i nové koření a přiveďte k varu. Přidejte lžičku soli a vložte omytý vepřový bůček. Stáhněte plamen a pomalu vařte asi 50 minut, až je bůček měkký. Vyjměte ho, osolte z každé strany a nechte zchladnout.
Krok 2: Zatímco se maso vaří, připravte marinádu. Smíchejte olej, prolisovaný česnek, špetku pepře a mletou papriku – poměr mezi sladkou a pálivou upravte podle toho, jak moc ostrá jídla máte rádi. Vznikne hustá červená, voňavá pasta.
Krok 3: Studený bůček položte na dvojitou vrstvu alobalu a z každé strany důkladně potřete připravenou marinádou. Maso pevně zabalte do alobalu a nechte v lednici uležet. Minimum je 24 hodin, lepší ale bude po dvou až pěti dnech.
Krok 4: Podávejte s nakládanou zeleninou (třeba pálivou paprikou či okurkami) a tím nejlepším kváskovým chlebem, který seženete. Zapíjejte pivem.
Můj tip:
Vývar z masa nevylévejte, seberte z něj tuk a použijte ho na polévku. Skvěle se hodí do jakékoliv luštěninové.
Zdroj: prozeny.cz