Pasta e fagioli je něco mezi těstovinami a polévkou. Toto jídlo vás perfektně nasytí především v zimním období, ale nebojte se ho připravit i jindy během roku. Zvlášť pokud holdujete fazolím.
Suroviny
malé bílé fazole 200 g
olivový olej 2 lžíce
cibule, najemno nakrájená 1 ks
mrkev, najemno nakrájená 1 ks
řapíkatý celer, najemno nakrájený 1 ks
česnek, najemno nakrájený 4 stroužky
zeleninový vývar 1 l
rajčatová passata 600 ml
větvička rozmarýnu
malé těstoviny 200 g
Na podávání:
chilli paprička, najemno nasekaná 1 ks
hrst bazalky
parmezán, najemno nastrouhaný
extra panenský olivový olej
Postup
1
Sušené fazole namočte přes noc do studené vody.
2
Následující den rozehřejte ve větším hrnci 2 lžíce olivového oleje a přidejte najemno nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek. Nechte za občasného míchání restovat na mírném ohni do změknutí (8–10 minut).
3
Přidejte vývar, passatu, scezené fazole a větvičku rozmarýnu. Nechte vařit na mírném ohni do změknutí (30–40 minut).
4
Jakmile jsou fazole uvařené doměkka, přidejte těstoviny, které za občasného míchání uvařte al dente. V případě potřeby podlijte vodou nebo vývarem.
5
Těsně před podáváním vmíchejte nahrubo natrhanou bazalku.
6
Podávejte s najemno nakrájenou chilli papričkou, nastrouhaným parmezánem a jemně zakápnuté extra panenským olivovým olejem. Nejlépe chutná s opečeným chlebem.
Zdroj: fresh.iprima.cz