Paštika s araratem

Paštika má vždycky dobrý poměr námaha vs. výsledný efekt. A tahle se vydařila mimořádně!

Ingredience

200 g + 1 vrchovatá lžíce másla
220 g kachních (nebo kuřecích) jater, očištěných (můžete použít játra získaná spolu s kachnou a doplnit je kuřecími)
2 lžíce araratu, koňaku či jiné dobré brandy
2 lžičky mleté hořčice (mletého hořčičného semínka, hořčičného prášku)
špetka mletého muškátového květu
špetka mletého jalovce
1 lžička nasekaných čerstvých lístků tymiánu
2 stroužky česneku, drcené
mořská sůl a čerstvě mletý pepř + celý (barevný) pepř na ozdobení
snítky rozmarýnu na ozdobení
dobré bílé pečivo nebo toustíky k podávání

Příprava jídla

1 V pánvi se silným dnem na středním ohni rozehřejte vrchovatou lžíci másla a opékejte na něm drůbeží játra asi 5 minut. Často je obracejte. Pak je vyjměte děrovanou sběračkou a přesuňte do mixéru, sekáčku nebo do robotu. Nyní v uvolněné pánvi opatrně rozpusťte 150g zbývajícího másla a přilijte ho k játrům. Pak do pánve vlijte ararat, vypláchněte jím pánev a tekutinu vlijte opět k játrům. Pak přidejte mletou hořčici, muškátový květ, jalovec, čerstvý tymián, česnek, sůl a pepř podle chuti.

2 Nechte stát 10 minut, pak rozmixujte na hladké, hedvábné pyré. To rozdělte do zapékacích misek, hrnečků či jiných vhodných nádob (1 či 2 velkých nebo do 6 malých). Navlhčenou papírovou utěrkou očistěte okraje nádob/y. Rozehřejte zbývající máslo a zalijte jím v tenké vrstvě povrch paštiky ve všech nádobách. Ozdobte snítkami rozmarýnu a/nebo barevným pepřem. Nechte zchladnout.

3 Zakryjte potravinářskou fólií a uložte do chladničky do okamžiku podávání, vyjměte je však včas, aspoň 30 minut předem (paštika je nejlepší o pokojové teplotě).

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odležení
Opékání 0:05
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře