Pečená dýně s bylinkovým dipem

Dozlatova upečená dýně je provoněná bylinkami a s česnekovým dipem chutná dokonale. Hodí se jako lehká večeře i chuťovka k posezení u vína.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 4 porce

Na dýni

1 dýně hokkaido
2 lžičky hrubé soli
100 ml olivového oleje
2 snítky čerstvého rozmarýnu
5 snítek čerstvého tymiánu
pepř

Na dip

1 kelímek zakysané smetany
1 palice česneku
1 lžíce hladkolisté petržele
sůl
pepř

Postup

Krok 1 : Dýni překrojte, vydlabejte a vyhoďte střední část s peckami a dýni pak nakrájejte na měsíčky. Dejte je do velké mísy, přidejte olej, nasekané bylinky, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte, aby byly ochucené ze všech stran.
Krok 2: Pak ji rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Palici česneku překrojte a řezem dolů ji přidejte na plech k dýni. Takto připravený plech dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud není dýně zlatavá.

Krok 3: Zakysanou smetanu dejte do misky. Stroužky česneku vymačkejte ze slupek a důkladně je rozmačkejte vidličkou. Přidejte je do smetany, promíchejte spolu s nasekanou petrželkou a nakonec podle chuti osolte a opepřete.

Krok 4: Upečenou dýni podávejte s dipem. Pokud máte rádi pikantnější chutě, můžete dýni ochutit před pečením mletou pálivou paprikou nebo přidat nasekanou chilli papričku, kterou můžete kombinovat i s medem.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře