Pečená krůtí stehna na česneku

Takhle upravená krůtí stehna chutnají i těm, jimž se jinak zdají mdlá a suchá. Kromě chvíle pozornosti, kterou jim věnujete před pečením, se „dělají sama“. Při obírání obrovských kostí se pak budete na chvíli cítit jako pračlověk, který ulovil mamuta. Zvláště děti to považují za legraci.

Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 2 hodiny 30 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 4 porce

Budete potřebovat

2 krůtí stehna
8 stroužků česneku
2 snítky čerstvého rozmarýnu
1 lžička soli
1 špetka pepře

K podávání

300 g dlouhozrnné rýže

Postup

Krok 1: Krůtí stehna pečlivě omyjte, odstraňte všechny zbytky peří a osušte. Oloupejte česnek a stroužky rozkrojte po délce na čtvrtiny. Z rozmarýnu oberte lístky.

Krok 2: Předehřejte troubu na 140 stupňů. Ostrým nožem udělejte do stehen hluboké zářezy a do každého zasuňte česnek a pár jehliček rozmarýnu. Jemně osolte a opepřete. Vložte do pekáče, podlijte asi 2 dl vody, přikryjte alobalem a pečte přibližně dvě hodiny (velká stehna i dvě a půl hodiny).

Krok 3: Zvyšte teplotu na 180 stupňů a odstraňte alobal. Za častého podlévání výpekem dopečte stehna do barvy – bude to trvat asi půl hodiny. Případně podlijte ještě trochou vody.

Krok 4: Hotové maso nechte asi deset minut odpočinout. Při porcování odstraňte šlachy. Jako příloha se hodí vařená rýže nebo bramborová kaše.

Můj tip: Ke krůtě do pekáčku přidávám dva tři plátky špeku, výpek je tak chutnější.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře