Přelom května a června patří mladé rebarboře. Tahle pikantní zelenina ale nepatří jen do koláče – skvělá je na spoustu různých způsobů. Jeden z nejjednodušších je upéct ji samotnou a podle chuti doplnit zmrzlinou.
DOBA PŘÍPRAVY 10 minut DOBA VAŘENÍ 25 minut NÁROČNOST nízká
Na pečenou rebarboru
300 g rebarbory
3 lžíce třtinového cukru
1/2 pomeranče
20 g másla
K servírování
4 kopečky vanilkové zmrzliny
200 g čerstvých jahod
Postup
Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Rebarboru podle potřeby oloupejte: velké silné stonky loupat potřebují, mladé tenké ne. Pak stonky nakrájejte na kousky velikosti sousta.
Krok 2: Nakrájenou rebarboru promíchejte přímo v pekáčku s cukrem. Přidejte kůru a šťávu z poloviny pomeranče a nechte 10 minut odležet. Pak vložte do trouby a pečte asi 25 minut doměkka.
Krok 3: Asi pět minut před koncem pečení vmíchejte kousek másla.
Krok 4: Rebarboru nechte lehce zchladnout a ještě horkou servírujte s vanilkovou (nebo jinou sladkou) zmrzlinou a čerstvými jahodami. Doporučujeme poctivou domácí vanilkovou zmrzlinu!