Pečené batáty s domácím žervé a kešu oříšky

Tento pokrm je vhodný jako samostatné veganské jídlo nebo jako velmi chutná příloha. Batáty neboli sladké brambory jsou moc dobré a chuťově se podobají dýni. Navíc jsou velmi výživné, jedna akurátní hlíza vydá na solidní porci i pro zdatného jedlíka.

Suroviny (2–3 porce)

střední batáty 3 ks
Olivový olej
jarní cibulka
hladkolistá petrželka
kešu oříšky 2 hrsti
bylinková sůl

Na žervé:

bílé bio tofu 1 balení
oblíbený olej (doporučujeme bodlákový) 4 lžíce
bílá cibule 1 ks
šťáva z půlky citrónu
Sůl
čerstvě namletý pepř

Postup

Předehřejte troubu na 200 °C. Batáty pečlivě omyjte a vydrhněte, ale neloupejte. Každý potom lehce potřete olejem a každý zvlášť zabalte do alobalu. Pečte ideálně hodinu, ale záleží na velikosti hlíz. Pokud seženete spíš větší, ještě jim čtvrt hodinky přidejte. Po vytažení z trouby nechte batáty odpočívat zabalené alespoň 20 minut. Zůstanou stále velmi horké a ještě samy „dojdou“. Věřte, že budou dokonale měkké.

Mezitím připravte žervé. Tofu rozdrobte do mixéru, zalijte olejem, citronovou šťávou a přidejte cibuli (stačí nasekat na větší kousky). Vymixujte po pulzech na požadovanou konzistenci. Jakmile se cibule rozmělní, je ve směsi dostatečné množství tekutiny. Při delším mixování dosáhnete skutečně velmi jemné konzistence (ideální na pečivo), ale v tomhle receptu vsaďte na hrubší strukturu. Dochuťe solí a pepřem, popřípadě oblíbenými bylinkami. U nás fandíme kyselým chutím, takže dáváme šťávu z celého citronu.

Kešu opečte na pánvi, můžete přidat kapku řepkového oleje a trochu soli. Dobře míchejte! Jarní cibulku nakrájejte na kolečka.

Hlízy rozbalte, nařízněte nožem a roztrhněte vidličkami. Nezapomeňte je nejdříve osolit. Poté naplňte žervé a petrželkou, zasypte kešu i cibulkou a servírujte. Batáty se krásně oddělují od slupky, ale volbu o její konzumaci nechávám na vás 😉 Já ji nejím, ovšem můj muž tvrdí, že to je na tom přece to úplně nejlepší!

Zdroj: fresh.iprima.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře