Pečené kuřátko s těstovinami a sýrem

Kuře s pečenými hrozny je ideální jídlo pro dekadentní podzimní hostiny – spolu s omáčkou a kuřetem uvaříte rovnou i přílohu a kombinace pečeného vína s cibulkou, tymiánem a modrým sýrem je jednoduše božská. Pečením totiž hrozny krásně zesládnou a dodají jídlu šťavnatou a trochu nezvyklou korunku.

Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 40 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 4 porce

6 horních kuřecích stehen
sůl
pepř
tymián
1 lžíce olivového oleje
1 červená cibule
4 lžíce balzamikového octa
1.5 hrnku hroznového vína bez peciček
1.5 hrnku drobných těstovin
sýr gorgonzola
petržel

Postup

Krok 1: Množství masa upravte podle apetitu strávníků: pro čtyři osoby jsem dala šest horních stehen, ale použít můžete i stehna celá, nebo naopak jen paličky. Maso ze všech stran osolte, opepřete a okořeňte tymiánem. Přidat lze i špetku chilli.

Krok 2: Ve velké pánvi, která smí do trouby, rozehřejte olej a maso v ní nejprve kůží dolů, aby se z ní pomalu vypekl tuk (není pak třeba přidávat další olej), a poté i z druhé strany dozlatova opečte. Nevadí, když kuře nebude úplně propečené, dodělá se v troubě.

Krok 3: Maso vyndejte, do pánve vhoďte nahrubo pokrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Vmíchejte balzamiko, další tymián (1/2 lžičky sušeného nebo lžíci čerstvého) a tři hrnky vody nebo vývaru. Osolte, přiveďte k varu a přisypte těstovinovou rýži orzo. Do pánve vraťte kůží navrch maso a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách přidejte bezpeckové červené hrozny a pečte dalších 10 až 15 minut, až jde maso od kosti a těstoviny a víno jsou měkké.

Krok 4: Podle chuti posypejte nadrobenou gorgonzolou a nasekanou petrželí a podávejte.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře