Pečené kuře s bramborem i zeleninou z remosky

Pro většinu ostřílených chatařů je kuře v remosce v podstatě základem jídelníčku. A vzhledem k tomu, že letos budeme všichni trávit léto nejspíš hlavně v Česku, byla by škoda tenhle geniální český vynález nepřiblížit i mladším generacím. Tak oprašte remosky a pojďte vyladit božská jídla z jednoho hrnce!

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina 10 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 4 porce
Příklad kombinace zeleniny & ochucení

4 kuřecí čtvrtky
sůl a pepř
koření
650 g brambor
2 cibule
3 mrkve
4 stroužky česneku
1 nožička paprikové klobásy

Uvedený seznam surovin je pouze orientační, kuře v remosce můžete připravit pokaždé jinak podle toho, co máte zrovna po ruce.

Postup

Krok 1: Klobásu (mně chutná čabajka, protože vše krásně ochutí) můžete vyměnit za špek nebo za máslo. Cibule a česnek by neměly chybět. Přihoďte mrkev, ale hodí se řepa, paprika, celer, rajčata nebo třeba cuketa.

Krok 2: Jako příloha jsou nejvhodnější brambory. Krájejte je na malé plátky, protože i ty nejmenší se pečou poměrně dlouho.

Krok 3: Kuře ze všech stran osolte a okořeňte. Já dala sladkou papriku, špetku kurkumy, chilli a oregano, ale vystačíte si i s kupovanou směsí grilovacího koření.

Krok 4: Zeleninu, brambory a klobásu nakrájené na plátky dejte do remosky, osolte, opepřete a případně také okořeňte. Pořádně promíchejte a na tuto směs rozložte stehna.

Krok 5: Podlijte trochou vody, přiklopte a pečte 60 až 90 minut doměkka. Během pečení remosku pokud možno neotvírejte, aby neunikalo teplo a pára. Hotovo!

Tip: Aby bylo kuře hezky rovnoměrně opečené, osvědčilo se mi dát ho do remosky nejprve kůží dolu a po půl hodině ho otočit. Doba pečení se tak může trochu prodloužit, protože z mísy unikne teplo, ale zato budete mít ze všech stran hezky opečenou kůrčičku.
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře