Pečený arktický losos s pikantní asijskou omáčkou

Losos je v Česku zdaleka nejoblíbenější rybou. Příjemná chuť, jednoduchá příprava a zdravotní benefity ji předurčují k tomu, aby se na našich talířích objevovala co nejčastěji. Abyste si pochutnali, sáhněte po kvalitní rybě, která je lovena s úctou a podle principů udržitelného rybolovu, v ideálním případě z volného moře nebo z ekologických farem, kde jsou ryby krmeny přirozenou stravou bez GMO, antibiotik či růstových aditiv.

DO 30 MINUT
2 PORCE

SUROVINY (2 PORCE)

arktický losos 2 porce
olivový olej 1 lžíce
sezamový olej 1/2 lžičky
čerstvý zázvor 1/2 lžičky
česnek 1 stroužek
med 2 lžičky
chilli omáčka sriracha 1/2 lžičky
limeta 1 ks
čerstvá máta 1/2 hrsti
jasmínová rýže 100 g

POSTUP

Lososa s dostatečným předstihem přendejte z mrazničky do chladničky, aby stačil šetrně rozmrznout. Před přípravou lehce osušte.

Oloupaný zázvor a česnek nakrájejte velmi najemno a smíchejte s oběma druhy oleje, medem, chilli omáčkou a šťávou z limetky.

Dejte vařit rýži.
Na plech s pečicím papírem položte lososa kůží dolů. Potřete omáčkou a dejte péct do trouby na 180 °C cca 12–13 minut.

Mátu pokrájejte a připravte na servírování.
Lososa vyndejte z trouby a kůži oddělte. Do hlubokého talíře nebo do misky dejte uvařenou rýži, na ni položte porci lososa bez kůže, přelijte omáčkou a posypte mátou.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře