Pečený bůček

Kupte maso z ověřeného chovu i zdroje. Tenhle recept stojí a padá s kvalitou masa!

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut 
+ chlazení a odpočívání
Pečení 4:00

Ingredience

2,5 kg bůčku s kostmi i kůží
1 a 1/2 lžíce vločkové soli
10 snítek tymiánu, lístky odrhnuté
1/4 lžičky čerstvě mletého pepře, nejlépe nahrubo drceného
rostlinný olej podle potřeby
2 cibule, nakrájené na silnější kolečka
2–3 stonky řapíkatého celeru, podélně rozkrojené
300 ml kuřecího vývaru
330 ml suchého cideru
1 lžíce hrubozrnné nebo kremžské hořčice

Příprava jídla

1 Bůček omyjte a osušte, položte na tác kůží nahoru, dejte ho do lednice a nechte přes noc odpočívat (kůže trochu oschne, což je žádoucí). Další den bůček vyndejte a ostrým nožem kůži nařežte na zhruba 1cm proužky či mřížku, pozor ale, ať při nařezávání neproříznete až do masa.

2 Smíchejte 1 lžíci soli, tymiánové lístky a pepř a směs vetřete do masa (ne však do nařezané kůže!). Bůček dejte ještě na hodinu do lednice, potom jej vyndejte a nechte dojít pokojové teploty.

3 Troubu předehřejte na 230°C. Nařezanou kůži potřete olejem, posypte zbylou solí, poté vše vmasírujte do zářezů. Cibuli a celer rozložte na pekáč, na zeleninu položte bůček kůží nahoru, dejte do trouby a pečte 45 minut.

4 Stáhněte teplotu v troubě na 160°C. Vlijte do pekáčku vývar i cider a pečte další 3 hodiny, maso by mělo být měkké a kůže upečená dokřupava. Pokud to ještě není úplně ono, zvyšte teplotu na 200°C a bůčku dejte ještě 15–20 minut.

5 Bůček i s cibulí a celerem vyndejte na servírovací talíř nebo na větší prkýnko a zakryjte jej alobalem. Šťávu slijte do mističky nebo do rendlíčku, chvíli nechte stydnout a pak seberte tuk. Poté šťávu ochutnejte, a pokud je příliš silná, zřeďte ji trochou vroucí vody. Pak vmíchejte hořčici. Podávejte spolu s pečenou cibulí a celerem k masu a doplňte tmavým chlebem.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře