Pečený čaj na zahřátí

Pečený čaj slaví svůj návrat. Dělávaly ho naše babičky a teď se s ním můžeme potěšit i my. V zimě krásně zahřeje, a ještě navíc provoní celý dům. Variací je nepřeberné množství, každý si tak může vytvořit tu svoji.

Stačí dodržet základní poměr mezi ovocem, cukrem a… svou roli má samozřejmě i citron. Vše ostatní je už bonus navíc. Tak schválně jaká bude vaše nej kombinace.

Suroviny (5–7 porcí)

ovoce, lepší je pouze čerstvé, ale dá se i mražené 1 kg
cukr krupice 600 g
bio citron na kousky 1 ks
koření dle chuti (např. skořice, hřebíčky, hvězdička badyánu)

Postup

Předehřejte troubu na 220 stupňů a připravte si předem vysterilizované sklenice.

Do hlubokého pekáčku nebo zapékací nádoby vsypte opláchnuté a pokrájené ovoce – např. 300 g pomeranče, 250 g jablek, 250 g hrušek, 200 g malin. Pokud pracujete s ovocem z mrazáku, nechte ho nejdříve povolit. Zasypte cukrem, přidejte citron a koření, např. ½ čajové lžičky skořice, 6 hřebíčků, 1 hvězdičku badyánu.

Pekáček přikryjte víkem nebo alobalem a dejte péct na 30 minut. Poté nádobu odkryjte a pečte ještě dalších 15 minut. Během pečení ovoce kontrolujte, zda již pustilo šťávu. Při té příležitosti ho promíchejte. Stačí 3–4x za celou dobu pečení.

Ještě horkou ovocnou směs opatrně přelijte do připravených skleniček. Zavřete a otočte dnem vzhůru.

Vychladlé skleničky pak otočte dnem dolů a uchovávejte v temnu a chladu. Vydrží vám celou zimu.

Čaj z nich připravíte tak, že do čtvrtlitrového hrníčku dáte 3–4 lžičky pečené směsi, zalijete horkou vodou a louhujete. Pak je jen na vás, zda čaj přecedíte nebo voňavé ovoce sníte.

TIP:

Cukrem tento recept nešetří, proto je vhodné volit alespoň třetinu až polovinu ovoce kyselejší, jako jsou mandarinky, brusinky, pomeranč… Pokud máte menší skleničky, větší kusy ovoce předem pokrájejte. Do verze pro dospělé můžete směle přidat 1–1,5 dcl alkoholu; rum, griotku, jakýkoli likér, co máte rádi.

5–7 porcí
do 1 hodiny
Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře