Tahle lahůdka venkovských hospodářství se uplatní i na nejvybranějším menu. Zvlášť na tom velikonočním…
Suroviny (4 porce)
králík 1 ks nebo 4 stehna
anglická slanina nebo uzený bůček 200 g
trocha olivového oleje
Cibule 2–3 ks
Česnek 1 ks
Špenát 500 g
Máslo 2 lžíce
Sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
Králíka naporcujte, opláchněte a osušte. Obalte ho plátky slaniny nebo slaninu nakrájejte na kostičky a dejte do pekáče. Zakapejte olejem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Maso nechte ze všech stran opéct, pak k němu přidejte oloupanou a nakrájenou cibuli a česnek, vše lehce osolte a opepřete.
Teplotu trouby snižte na 170 °C, králíka přikryjte a pečte asi 1 hodinu, až bude maso krásně křehké. Občas ho přelejte vypečenou šťávou.
Ke konci pečení pekáč odkryjte a nechte maso trochu zezlátnout. Opláchnutý špenát vsypte na rozpuštěné máslo, trochu osolte a krátce poduste – nechte špenát jen trochu zavadnout. Dochuťte ho solí, pepřem a případně rozdrceným česnekem.
Králíka podávejte se špenátem, vařenými bramborami, noky či bramborovými knedlíky.
4 porce
do 1,5 hodiny
Zdroj: fresh.iprima.cz