Pečený krocan s kaštanovou nádivkou

Kuchyně: severoamerická 
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 220 min.
Porce: 8

Seznam surovin

krocan 1 kus (o váze asi 4 kg)
jedlé kaštany 200 gramů (uvařené, oloupané)
veka 200 gramů (bílá)
máslo 150 gramů (měkké)
vejce 2 kusy
mléko 1,5 decilitru
petržel hladkolistá 1 hrst (nasekaná)
muškátový květ
pepř (mletý)
sůl
máslo (na vymazání pekáčku)

Postup přípravy

Opláchnutého krocana osušíme, osolíme a necháme chvíli odležet. Veku nakrájíme na kostičky, pokropíme je mlékem a necháme nasáknout. Změklé máslo utřeme v míse se solí, vmícháme žloutky, nasekanou petrželku, trochu muškátového květu, drobně nasekané kaštany a navlhčené kostičky veky a na závěr zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Nádivku dochutíme pepřem, naplníme jí krocana a kůži sešijeme bílou nití. Křídla i nohy přitáhneme k tělu provázkem či nití a dobře přivážeme.

Krocana vložíme hrudí nahoru do pekáče vymazaného máslem, podlijeme ho trochou vody, zakryjeme poklicí, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 3 hodiny doměkka (podle velikosti). Během pečení krocana podléváme vodou a několikrát ho obrátíme. Pak odstraníme pokličku a krocana dopečeme za průběžného podlévání a přelévání vypečenou šťávou dozlatova.

Poznámka k receptu

Pokud nechcete péct celého krocana, naplňte nádivkou vykostěná stehna a upečte je stejným způsobem.

Zdroj: igurmet.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře