Na slunci vyzrálá voňavá šťavnatá rajčata a lilek hrají hlavní roli v tomto tradičním sicilském jídle. Doplňuje je bazalka a místní ovčí sýr – ricotta.
Svým vzhledem symbolizuje tento italský ostrov – červená rajčata, bílé těstoviny a zelená bazalka odkazují na trikoloru, černý lilek na lávu a bílý sýr na sníh pokrývající vrcholek Etny. V městě Catanii se v 19. století narodil hudební skladatel Vincenzo Bellini, po jehož opeře Norma prý tento pokrm získal jméno jakožto synonymum toho nejlepšího.
Suroviny
střední cibule 1 ks
česnek 4 stroužky
lilek 1 ks
olivový olej 4 lžíce
hrubozrnná sůl a čerstvě namletý pepř
těstoviny penne rigate 500 g
mletá červená paprika 1/4 lžičky
konzervovaná krájená rajčata 1 konzerva (400 g)
rajčatový protlak 2 lžíce
čerstvá bazalka 1 hrst
sýr ricotta 200 g
Postup
1
Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, lilek na kostičky velké asi 2 cm.
2
Ve velké pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a česnek, opepřete a za stálého míchání opékejte doměkka. Přidejte lilek, osolte, zakryjte poklicí a duste zhruba 5 minut, až lilek pustí vodu.
3
Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Sceďte a vraťte zpátky do hrnce.
4
Zeleninovou směs odkryjte a povařte ještě 4 minuty za stálého míchání. Pokud se příliš připaluje, podlijte ji pár lžícemi vody z těstovin. Přidejte rajčata, rajský protlak a 3 lžíce vody a vařte, až rajčata změknou.
5
Omáčku promíchejte s těstovinami a bazalkou. Rozdělte na talíře a ozdobte ricottou.
Zdroj: fresh.prima.cz