Perkelt ze 3 druhů masa

image_pdfimage_print

Není to guláš, ale je to stejně dobré, co je to? Tahle hádanka má jednoduché rozuzlení: je to maďarský perkelt. Jako klasická příloha se k němu podává tarhoňa – drobnokuličková těstovina, kterou si zamilujete na první ochutnání.

Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 1 hodina 50 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 4 porce

Na perkelt

2 cibule
2 lžíce sádla
300 g hovězí kližky
300 g vepřové plece
1 kuřecí prsní řízek
4 utřené stroužky česneku
sůl a pepř
3 lžíce mleté sladké papriky
1/2 lžičky kmínu
1 bobkový list
3 rajčata

Na přílohu

400 g tarhoni
sůl

Postup

Krok 1: Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na sádle. Mezitím nakrájejte na kostky (velikostně podle chuti – někdo rád malé, někdo větší) hovězí kližku. Když začne cibule zlátnout, přidejte maso a promíchejte. Postupně na stejně velké kousky nakrájejte i vepřové a kuřecí maso, které průběžně do hrnce přidávejte. Když je všechno maso na povrchu zatažené, je základ hotový.

Krok 2: Teď přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a sladkou papriku a vše důkladně promíchejte a koření nechte rozvonět. Stačí ale chvilička – paprika i česnek se snadno připálí. Podlijte trochou vody (případně hovězího vývaru), ale jen tak, aby maso bylo sotva ponořené, přidejte kmín a bobkový list a pozvolna za občasného podlití duste doměkka. Trvá to obvykle asi 70–90 minut.

Krok 3: Rajčata omyjte, zbavte dřevnatého okolí stopky, a nakrájejte na kousky. Přihoďte na posledních 15 minut dušení do hrnce.

Krok 4: Mezitím ve vroucí osolené vodě uvařte tarhoňu doměkka. Těstoviny podávejte přelité perkeltem a podle chuti a nálady můžete dozdobit trochou petrželky nebo nati z řapíkatého celeru.

Náš tip: Výběru papriky věnujte zvláštní pozornost – od její kvality a vůně se odvíjí celý úspěch, takže na ní určitě nešetřete a sežeňte si ideálně opravdu pravou maďarskou papriku.

Zdroj: prozeny.cz

Napsat komentář

Ohodnoťte recept...*

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *