Perníková dýňová roláda

Dýně jsou tradičně spojované hlavně s podzimem, díky skvělé skladovatelnosti si je ale můžete dopřát i v pozdní zimě. K voňavé sladké dýni přidejte špetku perníkového koření a skvělá roláda je na světě!

DOBA PŘÍPRAVY 35 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina 10 minut
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 1 roládu

Na roládu

1/2 dýně hokaido
3 vejce
300 g cukru krupice
100 g polohrubé mouky
1/2 kypřicího prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
1 vrchovatá lžička perníkového koření
sůl
1 lžíce kakaa
2 lžíce javorového sirupu

Na krém

200 g plnotučného tvarohu
100 g sýru cream cheese
100 g cukru krupice
2 špetky mleté vanilky

Postup

Krok 1: Jednu menší dýni omyjte, rozpulte a vyberte z ní semínka. Dužinu z poloviny dýně nakrájejte na plátky a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte asi 45 minut úplně doměkka. Pozor, aby dýně nezačala tmavnout!

Krok 2: Upečenou dýni nechte vychladnout a pak ji rozmixujte na pyré. Bez dodatečné tekutiny to půjde hůře, ale žádnou nepřidávejte, těsto by pak bylo moc řídké!

Krok 3: Troubu vyhřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem (asi dvě lžíce cukru si odložte na později) do vysoké světlé pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, kořením, špetkou soli a vrchovatou lžicí kakaa. Do vaječné pěny při nízkých otáčkách vmíchejte 150 g dýňového pyré, javorový sirup a nakonec moučnou směs.

Krok 4: Na plech položte arch pečicího papíru a na něj rovnoměrně rozprostřete těsto na obdélník velký asi 30 × 40 cm. Vložte do trouby a pečte 12–15 minut. Hotové roládě se na okrajích odlepuje těsto od papíru.

Krok 5: Čistou utěrku posypejte odloženým krupicovým cukrem a překlopte na ni horké těsto papírem nahoru. Papír opatrně sloupněte a pomocí utěrky zarolujte roládu. Odložte ji do chladu.

Krok 6: Tvaroh prošlehejte s cream cheese, cukrem a vanilkou dohladka. Roládu opatrně rozrolujte, aby nepopraskala, a potřete ji krémem. Na podélném konci nechte asi 4 cm nenamazané – sem se při rolování bude posouvat nadbytečný krém.

Krok 7: Roládu zatočte tak, jak byla srolovaná v utěrce. Začněte krajem, který je celý namazaný krémem, a pokračujte k nenamazanému. Stočenou naplněnou roládu zabalte znovu do utěrky, aby povrch neokoral, a dejte ještě na chvíli ztuhnout do lednice. Pak už můžete jen krájet a ochutnávat!

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře