Perníkový dort s mascarpone, povidly a smetanou

Kombinace vláčného těsta s domácími povidly a sametovým krémem z mascarpone vám zaručeně prozáří i sebepošmournější podzimní den. Upečte si s námi minidortík, nebo suroviny zdvojnásobte a pusťte se do klasického velkého dortu.

DOBA PŘÍPRAVY 40 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 18 cm průměr formy

Na těsto

125 g másla
100 g hnědého přírodního cukru
2 vejce
2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky citronové kůry
250 g hladké mouky
250 ml podmáslí
1 lžíce holandského kakaa
1 lžička kypřicího prášku do pečiva

Na krém

250 g mascarpone
2 lžíce cukru moučka
90 ml smetany ke šlehání 30%
6 lžic povidel

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny.

Krok 2: Změklé máslo prošlehejte s cukrem, solí, kakaem a vejci.

Krok 3: Vmíchejte podmáslí, mouku, koření (pokud nemáte jednotlivé druhy, kupte si směs koření na perník) a kypřicí prášek.

Krok 4: Rozdělte do vysypaných a vymazaných forem a pečte při 180 °C asi 30 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Péct můžete jen v jedné formě, jen to bude trvat déle. Korpusy nechte vychladnout a každý jednou prokrojte. Mně se těsto trochu srazilo, ale na chuti to dortu nijak neubralo.

Krok 5: Mezitím prošlehejte mascarpone s cukrem (přidat můžete i trochu vanilky) a opatrně k němu vmíchejte ušlehanou smetanu. Já dala jen půlku, ale klidně použijte celý kelímek.

Krok 6: Každý korpus (kromě vrchního) potřete trochou jablečných, hruškových nebo švestkových povidel, trochou krému a přiklopte dalším plátem těsta. Takto pokračujte i se zbylými korpusy.

Krok 7: Zbylým krémem potřete povrch a boky dortu a lehce uhlaďte stěrkou.

Krok 8: Podle nálady dort ozdobte. Já si od dětí půjčila figurky lesních zvířátek, které jsem doplnila rozmarýnem a brusinkami.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře