Perníkový zvěřinový guláš na víně a rozmarýnu

Zvěřinové ragú na víně má jednu velkou nevýhodu. Druhý den je totiž ještě lepší než ihned po uvaření! Ale vzhledem k tomu, jak krásně voní, je to téměř nemožné vydržet. Proto doporučujeme guláš uvařit raději hned z dvojnásobného množství.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 3 hodiny
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce

Na guláš (použít můžete i kančí, srnčí či dančí a místo špeku sádlo)

700 g jeleního masa
90 g špeku
3 cibule
2 mrkve
2 petržele
3 stroužky česneku
500 g pasírovaných rajčat
sůl a pepř
250 ml červeného vína
1 svitek skořice
1 lžička rozmarýnu
2 bobkové listy
1/2 lžičky drceného hřebíčku
4 kuličky nového koření

Postup

Krok 1: Ve velkém hrnci nechte pomalu vyškvařit špek pokrájený na kostičky. Pokud nemáte špek, dejte sádlo nebo máslo v kombinaci s trochou oleje, aby se nepřepalovalo. Děrovanou lžící špek vyndejte a na tuku ze všech stran zprudka opečte maso pokrájené na kostky (proto klidně rovnou kupte kostky na guláš). Vyndejte ze špeku.

Krok 2: Ve výpeku (v případně potřeby přidejte trochu tuku) nyní asi 10 minut dozlatova opékejte na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a petržel. Vmíchejte nasekaný česnek, nechte chvilku rozvonět a zalijte vínem, 250 ml vody a rajčatovou passatou.

Krok 3: Osolte, přidejte skořici, rozmarýn, bobkový list, nové koření (nejlepší je ho podrtit, abyste ho pak v omáčce nemuseli lovit) a hřebíček. Do hrnce vraťte maso a špek, přiklopte a duste 2,5 až 3 hodiny doměkka. Čas záleží na typu masa i velikosti kousků.

Krok 4: Opepřete a podávejte s bramborovými noky, pečivem nebo třeba perníkovým knedlíkem. Guláš je nicméně nejlepší až druhý den, tak zkuste ještě vydržet!

Tip: Věděli jste, že kvalitní čerstvou zvěřinu si můžete pořídit i přímo od myslivců? A za mnohem lepší cenu než v supermarketech! Podívejte se na web Pro zvěřinu a najděte svého nejbližšího prodejce.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře