Pesto z mladých kopřiv

Recept na pesto je velice tvárný. Do základu potřebujete jedlé bylinky, ořechy nebo semínka a olej a záleží jenom na vaší chuti a fantazii, po čem sáhnete. V tomhle období doporučuju zkusit mladé kopřivy. Pesto z nich je nejenom chutné a aromatické, navíc také úžasně zdravé. Ochutí těstoviny, sýrové pomazánky, luštěninové polévky a jarní masa – jenom pozor! I u konzumace „superzdravých“ bylin platí: všeho s mírou.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 1 minuta
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 2 skleničky

Budete potřebovat

3 hrsti kopřiv
3 stroužky česneku
3 hrsti slunečnicových semínek
60 g sýru parmazánového typu
1 špetka soli
150 ml olivového oleje

Postup

Krok 1: Vršky mladých kopřiv krátce opláchněte a půl minuty blanšírujte ve vroucí vodě. Sceďte, zchlaďte a nechte pořádně okapat, případně rukou vytlačte přebytečnou tekutinu. Vodu z blanšírování můžete klidně popíjet u vaření.

Krok 2: Česnek oloupejte a sýr nastrouhejte na jemném struhadle.

Krok 3: Okapané kopřivy dejte do mixéru, přidejte semínka, česnek, špetku soli a asi deci oleje a rozmixujte. Záleží na vás, jakou konzistenci preferujete – osobně mám ráda pesto s hrubší strukturou, mixuju tedy opravdu krátce.

Krok 4: Do pesta vmíchejte sýr a naplňte ho do skleniček tak, aby nikde nevznikly vzduchové kapsy. Povrch zalijte zbytkem oleje a skladujte v ledničce, dobře zalité pesto vydrží asi tři týdny.

Tip: Experimentujte. Můžete zkusit výraznější dýňová semínka, jemné mandle nebo kešú a olivový olej vyměnit za slunečnicový.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře