Varianta na ‚kuře generála Tso‘ – populární jídlo z americko-čínské kuchyně.
Ingredience
25 g kukuřičného škrobu + 2 lžíce navíc
sůl a čerstvě mletý pepř
85 g medu + 1 lžíce navíc
4 lžíce sójové omáčky
1 velký stroužek česneku, nasekaný najemno
3 lžíce rýžového octa
1 lžíce omáčky sriracha
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička strouhaného zázvoru
800 g kuřecích prsou či stehenních řízků (nebo mix), nakrájených na kostky
5–6 lžic neutrálního rostlinného oleje
1/4 lžičky sušených chilli vloček
1 šalotka, nakrájená najemno
vařená nebo dušená jasmínová rýže, jarní cibulka a mikrobylinky k podávání
Příprava jídla
1 V míse promíchejte škrob, půl lžičky soli a půl lžičky pepře.
2 V další míse smíchejte med, sójovou omáčku, česnek, rýžový ocet, srirachu, rajčatový protlak a zázvor se 3 lžícemi vody. Kuře zlehka obalte ve škrobu.
3 Ve velké pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje a na prudším plameni na něm opékejte polovinu z masa tak, aby vevnitř bylo hotové a na povrchu mělo křupavou kůrčičku. Trvá to asi 5–7 minut. První dávku kuřete přesuňte na talíř a odložte stranou.
4 Rozehřejte zbývající olej na vysokou teplotu a opečte na něm zbývající kuře, pak přisypte chilli vločky a nakrájenou šalotku. Vlijte medovo-sójovou omáčku a do pánve vraťte i první dávku kuřecího masa.
5 Promíchejte, aby se všechny kousky masa obalily omáčkou a byly lesklé. Opékejte další 2 minuty, dokud se omáčka trochu nezredukuje. Servírujte s rýží, posypané jarní cibulkou a mikrobylinkami.
Zdroj: apetitonline.cz