Pikantní kuličky z mletého masa

Kuchyně: mezinárodní
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 30 min.
Porce: 4

Seznam surovin

máslo 3 lžíce
cibule 1 kus
česnek 2 stroužky
mleté maso 600 (vepřovvé)
vejce 2 kusy
strouhanka (na zahuštění)
koření chilli 1 lžička
olej 3 lžíce
sůl
pepř

Omáčka:

cibule 2 kusy
paprika červená 3 kusy
vývar zeleninový 200 mililitrů
víno bílé 100 mililitrů
med 1 lžíce
šťáva citronová (z 1/2 citronu)
worcesterská omáčka 1 lžička
bylinky 1 hrst (čerstvé nasekané – oregano, bazalka, pažitka…)
sůl
pepř

Postup přípravy

1 V pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm cibuli nakrájenou na drobné kostičky. Přidejte prolisovaný česnek a restujte do zhnědnutí.

2 Směs z pánve vložte do mísy s mletým masem, přidejte vejce, zahustěte strouhankou a dochuťte solí, pepřem a chilli.

3 Z hmoty tvořte menší kuličky, které orestujte ze všech stran na rozpáleném oleji. Vyjměte je a odložte stranou.

4 Omáčka: Na výpeku orestujte na kolečka nakrájenou cibuli a na proužky nakrájené papriky. Zalijte vývarem a vínem a přidejte med. Osolte a opepřete. Přilijte citronovou šťávu a worcesterskou omáčku a duste asi 8 minut.

5 Do hotové omáčky vložte masové koule, promíchejte a krátce prohřejte. Na závěr do směsi vmíchejte nasekané bylinky.

Poznámka k receptu

Chilli a česnek v masové směsi nenápadně „vytáhnou“ pikantní chuť kuliček, které s omáčkou utvoří dokonalou souhru.

Tip: Pokud potřebujete mít omáčku vydatnější, můžete do jejího základu přidat plechovku loupaných rajčat a množství vína ubrat na polovinu. Počítejte ale s tím, že rajčata přebijí všechny jemné chutě, které v sobě omáčka skrývá, a recept ztratí své rafinované kouzlo.

Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře