Pikantní květáková polévka

Mám moc ráda pečenou zeleninu a polévky z ní uvařené jsou výborné, daleko chuťově výraznější než ze zeleniny vařené. Tato pikantní polévka z pečeného květáku v zimních dnech dokonale zahřeje.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 50 minut
NÁROČNOST střední

Ingredience pro: 4 porce

1 malý květák
1 mrkev
1 malá cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce čerstvého zázvoru
10 g curry pasty
600 ml zeleninového vývaru
3 lžíce sezamového oleje
100 ml kokosové smetany
1 lžička sušeného chilli
1 lžička soli
1 lžička limetkové šťávy

Postup

Krok 1: Malý květák rozeberte na růžičky, rozložte je na pekáč, pokapejte olejem a dejte péct na 180 stupňů asi na 30 minut, dokud květák nezačne hnědnout a nezměkne.

Krok 2: Mezitím v hrnci restujte na lžíci oleje na kostičky nakrájenou mrkev a na jemno naseknou cibuli. Když mrkev začne barvit, do hrnce přidejte na drobno nakrájený čerstvý zázvor a česnek. Vše společně restujte ještě asi minutu.

Krok 3: Poté přidejte kari pastu (ideálně zelenou – dá se koupit v supermarketu u exotických potravin), množství zvolte podle toho, jak máte rádi pálivé. Vše zalijte vývarem a vařte pod pokličkou asi 20 minut. Upečený květák přidejte do hrnce k polévce a vše rozmixujte ponorným mixérem v hladký krém.

Krok 4: Nakonec do polévky nalijte kokosovou smetanu, dosolte ji a dochuťte limetkovou šťávou. Podávejte s čerstvým či sušeným chilli.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře