Pikantní zeleninová směs na topinky

Tahle letní zeleninová směs je opravdu univerzální. Můžete ji použít jako pomazánku na topinky, hodí se jako příloha ke grilovanému masu (i mletému) a výborná je také vmíchaná do rýže. A i když se snažím omezovat cukr, do receptů s tepelně upravenými rajčaty vždy lžičku přidám – srazí kyselost a jídlo pak chutná i těm, kteří rajčata jinak odmítají.

Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 20 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 2 skleničky

Budete potřebovat

3 cibule
2 papriky
4 rajčata
1 cuketa
1 chilli paprička
6 stroužků česneku
2 lžíce oleje
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce bílého vinného octa
1 lžička cukru krupice
2 kuličky celého nového koření
1 špetka pepře
1 lžička soli

K podávání

chléb

Postup

Krok 1: Rajčata nařízněte na špičce do kříže a spařte vroucí vodou (nebo je oloupejte v mikrovlnce). Stáhněte slupku, odstraňte semínka, šťávu zachyťte. Rajčatovou dužinu nakrájejte na menší kostky.

Krok 2: Z omytých a osušených paprik (můžete použít různobarevné druhy) odstraňte jádřinec a rovněž je nakrájejte na menší kostky. Cuketu oloupejte a také ji nakrájejte na kostičky (z větších a starších kusů předem odstraňte semínka).

Krok 3: Cibuli nakrájejte nadrobno a ve větším hrnci krátce opečte na rozehřátém oleji. Když zesklovatí, přidejte kostičky paprik a dál společně opékejte. Po pár minutách přidejte do hrnce prolisovaný česnek, krátce ho opečte, poté přidejte rajčatový protlak a rozmíchejte ho v oleji.

Krok 4: Do hrnce vsypte rajčata i se šťávou, kterou pustila, osolte, opepřete a přidejte nové koření. Přidejte také ocet, cukr a jemně krájenou chilli papričku podle chuti a síly. Zmírněte plamen a pod pokličkou společně duste za občasného míchání asi 10 minut.

Krok 5: Když začne směs houstnout a rajčata se budou rozpadat, vmíchejte kostičky cukety a ještě chvíli společně poduste.

Tip: Směs podávejte třeba na opečeném chlebu bohatě posypanou něčím zeleným – pažitkou, petrželkou nebo třeba natí cibulky. Zbytek uchovejte v lednici ve skleničce, pomazánka je chutná teplá i studená.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře