Piperáda s vejcem

Seznam surovin

paprika kapie 2 kusy (červená)
paprika kapie 1 kus (zelená)
rajčata 2 kusy
vejce 4 kusy
šunka prosciutto crudo 4 plátky (nebo Bayonne)
cibule 2 kusy (střední)
česnek 2 stroužky
tymián 3 snítky
bobkový list 1 kus
olej olivový 3 lžíce
máslo 1 lžíce
sůl
pepř
paprička Espollité 1 špetka (mletá nebo mleté chilli)

Postup přípravy

1. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka, kapie na proužky, česnek na tenké plátky, rajčata na kostičky. Troubu předehřejte na 200 °C. V litinovém hrnci rozpalte olivový olej a máslo. Cibuli restujte 3 minuty doměkka, pak přidejte česnek, lístky tymiánu a bobkový list, osolte a opepřete. Restujte minutu a přidejte rajčata, promíchejte a duste asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne a nezačne vonět. Pak vyjměte bobkový list.

2. Piperádu rozdělte do 4 zapékacích misek, uprostřed udělejte důlek a do každého rozklepněte vejce. Na každou porci pak položte plátek šunky a vložte do trouby. Pečte tak dlouho, aby bílky ztuhly, ale žloutky zůstaly krémové. Posypte pálivou papričkou, osolte a podávejte.

Poznámka k receptu

Piperáda je taková baskická verze ratatouille, hodí se k rybám, kuřeti nebo vejcím. Když má Mimi dostatek barevných paprik a rajčat, připraví si ji do zásoby a uchovává v lednici. Když pak rychle potřebuje dobré jídlo, přidá vejce a má hotovo.

Kuchyně: francouzská
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 30 min.
Porce: 4
Zdroj: igurmet.cz
image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře