Pistáciový chlebíček

Banánový chlebíček jistě znáte. Už jste ale vyzkoušeli variantu s pistáciemi? V kombinaci s bílou čokoládou a malinami jde o neskutečnou lahůdku! 🙂

Suroviny

Forma 22–25 cm x 12–15 cm:

cukr light muscovado (případně třtinový nebo krupice) 200 g
slané máslo (případně klasické) 225 g
hladká mouka 220 g
přírodní vanilkový extrakt 1 lžička
vejce, velikost L 5 ks
prášek do pěciva 1/2 lžičky
mleté pistácie 80 g
nahrubo nasekané pistácie 25 g
crème fraîche / řecký jogurt 10 % tuku 125 g
špetka soli (pokud použijete nesolené máslo)
máslo a hrubá mouka na vymazání formy
Bílá čokoláda 150 g
pistácie, sušené nebo čerstvé maliny na ozdobu

Postup

Vejce i máslo vyndejte z lednici alespoň 2 hodiny před používáním. Troubu si zapněte na 165 °C.

Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. V míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, pistácie a sůl.

Máslo mixujte pomocí třecí metly (K – nástavec) alespoň 10 minut ve stolním mixéru, případně ručním mixérem či vařečkou cca 15 – 20 minut. Máslo se musí krásně rozvonět, zesvětlat a zvětšit svůj objem.

Až poté přidejte na třikrát cukr a šlehejte dalších 10–15 minut. Opravdu se vyplatí počkat, jen tak dosáhnete krásně nadýchaného chlebíčku. Vejce metličkou rozkvedlejte a po částech přilijte do směsi.

Nakonec pomalu přidejte suché ingredience v kombinaci s jogurtem nebo tučnou zakysanou smetanou, mixujte přitom na velmi nízké otáčky.

Hotovou směs nalijte do připravené formy a pečte v troubě na 180 °C. Chlebíček se peče asi 30 minut, nicméně je potřeba propečenost kontrolovat špejlí, aby se zbytečně nevysušoval.

Až bude chlebík hotový, vyndejte ho z trouby a počkejte 10 minut. Následně ho opatrně vyklopte z formy a položte na talíř. Nechte ho zcela vychladnout. Pokud máte čas, ideální je dát ho ještě do lednice, aby byl před poléváním vychlazený.

Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a počkejte až trochu zchladne (přitom ji promíchávejte stěrkou). Čokoládu nalijte podélně doprostřed chlebíčku a stěrkou nebo lžící čokoládu opatrně hrňte k okrajům.

Čokolády nepouštějte přes hranu zbytečně moc, aby nestekla až úplně dolů. Hned, jak budete mít hotovo, posypte ještě malinami a sekanými pistáciemi. Nakonec dejte chlebík alespoň na 15 minut do lednice a poté můžete podávat.

Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře