Plněné ořechy s jablečným karamelem

Plněné ořechy jsou skvělé, ořechy plněné jablečným karamelem jsou boží. Zemité ořechové těsto připraví vaše chuťové pohárky na explozi krémového karamelu, jehož sladkost mírní jablečný mošt. Dodává mu také jemnou jablečnou vůni a pocit, že tak moc nehřešíte.

do 1,5 hodiny
30 ks porcí

Suroviny (30 ks porcí)

Těsto:

máslo 110 g
cukr krupice 75 g
hladká mouka 165 g
mleté vlašské ořechy 90 g
mletá skořice 1 špetka
sůl 1 špetka

Náplň:

jablečný mošt (100%) 70 g
cukr krupice 120 g
mořská sůl 1 špetka
celá skořice 1 svitek
smetana ke šlehání (33%) 100 g
máslo 125 g

Postup

Na těsto promíchejte rychle všechny suroviny, až se spojí v hladkou hmotu. Uložte ji do lednice.
Mezitím vymažte formičky na ořechy máslem. Odkrajujte z hmoty lžičkou kousky a vtlačte je do připravených formiček. Uprostřed vymáčkněte mírnou prohlubeň. Těsto při pečení mírně steče, takže ji vyplní.
Troubu předehřejte na 160 °C a ořechy pečte ve formičkách asi 20–25 minut, až zpevní.
Vytáhněte je, nechte mírně zchladnout, abyste formičky udrželi v ruce a opatrně z nich ořechy vyklepněte. Nechte je vychladnout.
Na krém vlijte do většího rendlíku mošt a promíchejte ho s cukrem, solí a skořicí a míchejte, až vznikne hladký karamel. Zalijte ho po částech smetanou a dávejte pozor, ať se nepopálíte. Vmíchejte máslo a směs znovu přiveďte k varu. Odstavte, vyjměte skořici a nechte karamel zchladnout.
Vychladlý karamel rozmixujte dohladka ponorným mixérem a uložte přes noc do lednice.
Krém vyšlehejte a naplňte jím cukrářský sáček s řezanou trubičkou. Na polovinu ořechů nastříkejte krém, přiklopte je prázdnými ořechy a tímto způsobem je slepte po dvou k sobě. Uložte do krabice na suché a chladné místo.

TIP: Ořechy můžete upéct i kakaové. V těstě nahraďte 15 g mouky 15 g kakaa holandského typu. Do horkého karamelu vmíchejte 50 g hořké čokolády.
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře