Plněné papriky po maďarsku

Papriky můžete plnit na sto způsobů, existují verze vegetariánské i masové, můžete je péct, grilovat i dusit v omáčce. V Česku nejspíš narazíte na papriky plněné masem, s rajskou omáčkou a jako přílohu vám nabídnou knedlík. Nic proti klasickému receptu, můj nejmilejší je však ten od maďarské babičky. Je to moje „vítací“ jídlo – poprosím o něj vždy, když se máma zeptá, co má uvařit, když přijedu. Zkuste ho a pochopíte proč.

Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 50 minut
Náročnost střední

Ingredience pro: 6 porcí

Na plněné papriky

120 g kulatozrnné rýže
500 g vepřové plece
1 cibule
1 lžíce vepřového sádla
1 vejce
1 lžička soli
1 špetka pepře
6 zelených paprik

Na omáčku

2 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce rajčatového protlaku
700 g rajčatové passaty
1 lžíce cukru krupice
1 bobkový list
4 kuličky celého černého pepře
2 kuličky celého nového koření
1 čtvrtka celeru
1 lžička soli

Postup

Krok 1: Propláchněte rýži (nemusíte ji vážit, použijte asi půl hrnku) a namočte ji zhruba hodinu před vařením do studené vody. Umelte vepřovou plec najemno (nebo požádejte řezníka už při nákupu).

Krok 2: Oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a na lžíci sádla osmažte dosklovita. Odstavte a nechte zchladnout. Opláchněte papriky, odkrojte stopku i s jádřincem a opatrně odstraňte i bílé žilky. Nejlepší jsou tenkostěnné „maďarské“ papriky. Máte-li rádi pikantní jídlo, můžete použít i pálivé.

Krok 3: Maso dejte do velké mísy. Přidejte vejce, scezenou a okapanou rýži, osmaženou cibuli, osolte a opepřete. Vyhrňte si rukávy a směs pořádně propracujte a prohněťte. Masovou hmotu zpracujte opravdu pořádně. Poté naplňte papriky tak, aby u otvoru zůstala asi půlcentimetrová mezera. Z masa, které zůstane, tvořte navlhčenýma rukama kuličky s průměrem asi 6 až 7 cm. (Popravdě, i když je to recept na plněné papriky, největší úspěch vždy mají tyhle masové koule.)

Krok 4: Očistěte a omyjte čtvrtku celeru, připravte si k ruce rajčatový protlak i passatu. Ve velkém hrnci se širokým dnem rozpalte sádlo, přidejte kopcovitou lžíci mouky a usmažte světlou jíšku. Přidejte velkou lžíci protlaku a zarestujte, bude to trvat jenom chvilku. Když se směs začne lepit, vlijte do hrnce passatu, pořádně rozmíchejte a přidejte ještě asi půl litru vody. Do omáčky přidejte cukr a všechno koření, osolte a vložte celer – dodá jí hloubku a posílí „masovou“ chuť. Pomalu přiveďte k varu a opatrně vložte masové koule a papriky. Stáhněte plamen tak, aby omáčka jenom mírně probublávala, a duste asi 50 minut. Do masových koulí minimálně prvních 15 minut nešťouchejte, musejí se zatáhnout a zpevnit. Když budete potřebovat plněné papriky zamíchat, jenom opatrně zatřeste hrncem. Kontrolujte hustotu omáčky a když houstne příliš, přidejte trochu vody.

Krok 5: Z hotového jídla odstraňte celer a koření. Protentokrát zapomeňte na knedlík a maďarské plněné papriky podávejte s chlebem nebo vařenými bramborami.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře