Rozvinutý žampion zvaný portobello je vhodný k pečení, grilování a také k plnění. Jednu takovou variantu vám dnes představíme: portobello plněné italským krémovým sýrem ricotta, se špenátem a troškou rajčatového suga.
DOBA PŘÍPRAVY 10 minut DOBA VAŘENÍ 15 minut NÁROČNOST nízká Ingredience pro: 4 porce
Na žampiony
4 žampiony portobello
4 lžíce rajčatového suga
1 hrst slunečnicových semínek
1 špetka soli
1 lžíce strouhaného parmazánu
Na špenátovou ricottu
200 g ricotty
100 g čerstvého baby špenátu
1 žloutek
2 lžíce strouhaného parmazánu
1 špetka muškátového oříšku
1 špetka soli
1 stroužek česneku
Postup
Krok 1: Troubu předehřejte na 190 stupňů. Nejprve si připravte špenátovou ricottu. Do cedníku vložte propraný špenát společně s nasekaným stroužkem česneku. Spařte je vroucí vodou a nechte zchladnout. Pak vymačkejte zbytečnou tekutinu a i s česnekem nasekejte.
Krok 2: Ricottu dejte do misky, přidejte k ní nasekaný zchladlý špenát s česnekem, vaječný žloutek, dvě lžíce strouhaného parmazánu, muškátový oříšek a dle chuti trochu soli. Zamíchejte.
Krok 3: Z žampionů vykrojte nožky, aby se daly pohodlně naplnit, a klobouky hub očistěte. Rozložte je do pekáče na pečicí papír lupeny navrch, lehce je osolte a do každého nejdříve dejte lžíci suga (= rajčatová omáčka) a na něj pak špenátovou ricottu. Tu posypte zbylým parmazánem a pár semínky slunečnice.
Krok 4: Žampiony dejte péct do vyhřáté trouby při funkci gril, dokud na povrchu nezezlátnou – trvá to cca 15 až 20 minut.