Poctivá domácí vanilková zmrzlina

Poctivá vanilková zmrzlina? Ta, co si uděláte sami! Tady je celý recept krok po kroku.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 15 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 1 litr

250 ml plnotučného mléka
1 špetka soli
150 g cukru krupice
1 ks vanilkového lusku
500 ml 40% smetany ke šlehání
5 ks žloutku
1 lžička vanilkového extraktu

Postup

Krok 1: Mléko, sůl a cukr zahřejte v menším hrnci. Z vanilkového lusku vydlabejte zrníčka a přidejte je do směsi. Vhoďte celý lusk, přikryjte pokličkou, stáhněte z plotny a nechte teplou směs nasávat asi hodinu chuť a vůni vanilky. Větší mísu naplňte vodou a ledem a vložte do ní menší mísu. Do té nalejte smetanu.

Krok 2: V jiné míse vyšlehejte žloutky. Ohřejte znovu mléko a pomalu ho všlehejte ke žloutkům. Pak směs přelejte zpět do hrnce a zahřívejte, dokud nezhoustne a nezačne se chytat na vařečku. Vmíchejte žloutkovou směs do smetany, přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud nezchladne.

Krok 3: Následně stačí vše přelít do zmrzlinovače a umíchat. Pokud zmrzlinovač nemáte, doporučujeme sáhnout klidně po těch levnějších (cena okolo 700 Kč), chladicí nádoba zůstává stále v mrazáku a bude v létě připravená kdykoli k použití.

Tip: Pro lepší konzistenci můžete přidat do směsi až o tři žloutky více.
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře