Dršťková polévka je u nás klasikou všech klasik. Jako dítě si pamatuju, že máma dršťky vařila snad sto let a asi milionkrát jim měnila vodu, aby se řádně vypraly. A toho smradu, co z toho bylo! Dnes už naštěstí dršťky koupíte vyprané, často už i nakrájené a příprava poctivé dršťkovky se tak smrskla na čistou práci, která je hotová za chvíli.
DOBA PŘÍPRAVY 20 minut DOBA VAŘENÍ 2 hodiny NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce
400 g hovězího masa s kostí
1 cibule
2 lžíce vepřového sádla
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce mleté sladké papriky
2 utřené stroužky česneku
1.5 lžičky drceného kmínu
700 g vařených drštěk
1 bobkový list
sůl
1.5 hrsti majoránky
Postup
Krok 1: Hovězí maso uvařte den předem. Zalijte ho vodou a připravte jednoduchý vývar. Prostě ho jen přiveďte k varu, plotnu stáhněte na minimum a aspoň hodinu, ideálně ale klidně celý večer, vařte.
Krok 2: Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte ji dozlatova na troše sádla. Zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku. Přidejte sladkou papriku, utřený česnek a drcený kmín a nechte koření pořádně rozvonět – trvá to jen chviličku.
Krok 3: Zalijte hovězím vývarem (celkem by ho mělo být asi kolem 1 litru) a rozmíchejte, aby se nezavařily hrudky. Osolte. Do polévky vložte nakrájené maso z vývaru, pokrájené dršťky (dělají se z hovězích předžaludků) a kdo má rád, tak i jeden bobkový list. Vařte doměkka, obvykle to trvá ještě asi 40–60 minut.
Krok 4: Do horké, ale už z plotny odstavené polévky vmíchejte majoránku. Krátké spaření ji rozvoní, kdyby prošla varem s polévkou, tak o většinu své vůně a chuti přijde. Horkou polévku podávejte s čerstvým pečivem.